4 cauze ale oboselii mintale. Paradoxul alegerii (2)


Iacă a venit vacanța și pentru mine, în sfârșit pot face ce vreau! 🙂 Adică să citesc cât pot de mult. Dar….cum să aleg?

Atâtea cărți îmi fac cu ochiul și mai sunt încă pe rafturile bibliotecii de casă cărți necitite. Una din cauzele cel mai des întâlnite ale oboselii mintale este dificultatea de a alege, ceea ce în psihologie este cunoscut ca Paradoxul alegerii.

Libertatea de a alege este un dar fără preț al unei societăți democratice. Ani de-a rândul am jinduit pe vremea comunismului după ea, sătui de viețile noastre cenușii, la propriu și la figurat.

Dar iată ca libertatea de a alege poate avea și un revers negativ  în ceea ce privește sănătatea mintală. Psihologul Barry Schwartz a inventat expresia „paradoxul alegerii”: alegerea crescută duce la anxietate, indecizie, paralizie și nemulțumire.

Mai multe opțiuni ar putea permite rezultate obiective mai bune,
dar nu ne fac obligatoriu mai fericiți!

Imagini pentru the paradox of choice

Putem înțelege acest paradox făcând un tur la cel mai apropiat magazin, de exemplu, un magazin alimentar. În 2015 se estima că într-un supermarket sunt în jur de 50,000 de articole, astăzi cu siguranță sunt mai multe! Alegerea unor alimente simple în 10 – 15 minute devine o adevărata aventură. Să cumpăr… asta sau asta? 🙂 Cu sau fără sare, gluten, lactoza, 0% grăsime….

Mergi într-un magazin de haine, pentru un articol cât de simplu: un pantalon. Să fie cu talie înaltă sau joasă? Anul asta se poarta pantalonul scurtat, dar ce ne facem la anul, o sa părem ca intrați la apă. Ei, atunci hai sa ne îmbrăcam ca în anii 70! Iar dacă ești femeie, lucrurile se complică și mai mult! Cu toate că dulapul e plin, n-ai niciodată cu ce sa te îmbraci când ieși în oraș… O achiziție simplă este suficientă să te facă să gâfâi fără motiv, adică să hiperventilezi.

Și ce să facem…? Să regretam comunismul, că era mai bine atunci, ca nu aveam ce alege…

 Să limităm opțiunile pentru a reduce indecizia.

Steve Jobs, Mark Zuckerberg și chiar președintele Obama au luat decizia de a-și limita opțiunile de îmbrăcăminte pentru a minimiza sentimentele de indecizie.  Întrebat ce motive există în spatele unei selecții limitate de garderobă,  Obama a explicat că încearcă să reducă opțiunile. „Veți vedea că port doar costume gri sau albastre”. ” Nu vreau să iau decizii cu privire la ceea ce mănânc sau port. Pentru că am prea multe alte decizii de luat. „

Daca ti-a placut acest articol, imi poti oferi o carte sau o cafea! 🙂

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!