𝐂um să ajuți o persoană care are un atac de panică
Ce este atacul de panică?
Un episod brusc de teama intensa, neliniste sau anxietate, care declanseaza reactii fizice severe, fără să existe un pericol real.
Atacurile de panică afecteaza multe persoane, indiferent de varsta. Pot aparea atat noaptea, cat si ziua.
Persoana care sufera de atacuri de panica poate suferi si de agorafobie și poate dezvolta o dependență fata de alte persoane, pentru a putea iesi din casa. Citeste aici despre agorafobie.
Manifestarea fizica a atacului de panica este severa.
Este bine sastii ca atacul de panică trece în aproximativ 15-20 de minute. Depinde numai de tine ca sa faci din 20 de minute care iti pot părea înspăimântătoare doar un moment neplacut.
Nimeni nu alege să aibă un atac de panică!
Poți fi de ajutor si tu. O persoană care se poate controla și care nu se pierde cu firea poate fi utila celui care are atac de panica!
Nu ajută cu nimic să-i spui persoanei respective că n-are de ce să-i fie frică…
Degeaba îi spui să se calmeze!
Te-ai trezit spunandu-i copilului tau să se potolească, că se uită toată lumea la voi? Nu faci altceva decât să il stresezi mai rau…
Învinovățirea nu ajuta cu nimic, ba chiar agraveaza! (Dacă știai că nu-ți plac locurile aglomerate, de ce-ai mai venit cu mine ).
𝐂𝐮𝐦 𝐬ă ajuți în atacul de panică
- Primul pas și cel mai important: păstrează-ți calmul!
- Condu persoana într-un loc mai retras, de preferință undeva în aer liber. Îi poti sugera să priveasca în sus cateva minute.
- Dacă persoana nu are amețeli, faceti impreuna câțiva pași. Ajut-o sa isi ia repere sigure. daca are ameteli, ajut-o sa se aseze.
- Pentru a racorda la prezent persoana care a avut un atac de panică, pune-i întrebări simple: de unde ești? ai frați, surori? cu ce te ocupi?
- Dacă persoana aflata in atac de panică este familiara, cere-i să-și amintească o adresă, un număr de telefon, o informație.
- Poți face cateva exercitii de respiratie insa NUMAI daca stapanesti cateva tehnici elementare. Expirația să fie mai lungă decât inspirația; de exemplu inspir 4 timpi, apnee/ stop/opresc respiratia 2 secunde, 6 timpi expirație.
- Poarta o conversație normală (poti vorbi despre orice: vreme, serviciu, copii etc.
- Calmeaza persoana care a avut un atac de panica! Nu ajurta cu nimic, ba chiar agraveaza sa ii cresti panica.
- Îi poți spune că sunt doar niste senzații neplăcute acum dar că în câteva minute vor trece.
- Dacă trecatori sau necunsocuti se apropie să întrebe ce se întâmplă, spune-le că e totul în regulă, doar vă odihniți puțin. Nu vrei sa faci o aglomeratie in jurul persoanei care a suferit un atac de panica!
- Rasul e cel mai la indemana medicament. Detensioneaza atmosfera cu o glumă, un zambet. 🙂
- Fă tot ce poți pentru a crea un spațiu sigur, și lipsit de stres, ingrijorare inutila în jurul persoanei.
Lasă un răspuns