Ujjayi sau disciplina obtinuta prin respiratie


Buna dimineata, dragi prieteni!

Nu exista Guru mai bun decat propriul tau corp. Te poti disciplina singur/a, cu vointa, evident, folosind ce ai la indemana. Plecam chiar de la respiratie. De ce? Respiratia este insasi viata.

Cum iti este respiratia, asa iti este si mintea.

Fiecare stil de yoga are o pranayama sau o tehnica de control si extensie a respiratiei specifica. De exemplu, in Kundalini yoga folosim respiratia de foc sau Bhastrika in cele mai multe kryia.

Ujjayi este pranayama pe care o folosim in Ashtanga Yoga, acel stil dinamic de meditatie in miscare in care coordonam dinamica posturala, atentia si respiratia. Despre Ujjayi am mai scris aici, aici si aici.

De ce in Ashtanga yoga folosim Ujjayi?
Cunoscuta ca repiratia victorioasa, Ujjayi este o tehnica prin care sustinem miscarea timp indelungat in Ashtanga Yoga. Efecte:
– purifica organismul- transpiram intens datorita schimbului de gaze;
– energizeaza corpul;
– extinde, prelungeste respiratia, conducand spre atentie si interiorizare.
Cred ca v-am mai povestit intr-un articol cum ne bateau la cap instructorii din India cu Ujjayi. Practic, cum simteau ca slabim Ujjayi- dupa sunetul sonor produs, cum ne atentionau: Ujjayi, UjJjayi, Ujjayi!
Si bine faceau! De ce?
Acest sunet prelungit, ca valurile oceanului, da indicatii clare despre felul in care folosim energia corpului  in acel moment.
Cum respiram cu UJjayi?

Contractia  laringelui genereaza aceasta respiratie sonora, cu beneficii multiple pentru minte si corp. Contractia glotei regleaza fluzul de aer. Inspiram uşor pe nas, extindem toracele. În expiratie contractam glota. Nu oprim fluxul de aer, ci il facem mai amplu, restrictionand glota cu contractie constanta. Ujjayi este o respiratie diafragmatica. ca sa exersam, inspiram pe gura: sooooooooo, expiram haaaaaaaaa. Apoi inchidem gura si repetam: So inspir, Ha expir.

Greseli curente in Ujjayi
Contractie excesiva
Din dorinta de a scoate cu orice pret acel sunet, unii practicanti forteaza, contractand excesiv gatul.  Efectul este contrar, ne blocam energetic! Corect practicata, Ujjayi este o respiratie constanta pana la relaxarea de la sfarsitul clasei, in Shavasana. De ce atunci? Pentru ca nu mai e nevoie sa sustina energetic practica yoga! 🙂
Practica Ujjayi ca respiratie abdominala
Cum va spuneam, fiecare stil de yoga are o pranayama specifica. In Ujjayi, inspiratia cu antrenarea diafragmei si marirea toracelui va duce la cresterea capacitatii respiratorii. Inspiratia energezizeaza, iar expiratia duce la eliminarea toxinelor din zone opace, in care nu ajungem cu respiratia obisnuita.
Mai vorbim si maine despre Ujjayi, acum am treaba! Ghici ce? Practica yoga de dimineata! <3
Daca vrei sa inveti direct de la un maestru indian, hai cu mine in India la Himalayan Yoga retreat la inceputul lunii ianuarie, 7 zile! Vei studia meditatie, filozofia yoga si pranayama.  <3 Detalii pe pagina mea Facebook.
Puteti exersa Ujjayi si cu Kino Mc Gregor. 🙂
O zi cu victorie in tot ce faceti!
Imagini pentru ujjayi pranayama physiology

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!