Pași spre fericire


Bună dimineața, buni prieteni!

Iacă a trecut ceva timp de când nu am scris pe blog. Mă face oare asta mai fericită? Fătă îmdoială, nu! Mi-am creat mai mult timp ieșind din blogăreală? Nu! În fond, timpul, această resursă pe care o credem cu naivitate infinită poate fi manipulat așa cum vrem. Cu o condiție. Să ne întrebăm, în orice activitate: Mă face asta mai fericit/ă?

Bun. Să revenim la pașii spre fericire.  O intreagă știință a fericirii s-a dezvoltat in ultimele decenii, numitîă pompos Psihologie pozitivă. Zic să ne întoarcem cu mii de ani în urmă, la învățăturile lui Buddha, pentru ca nimic nu e nou sub soare. Si, înainte de a fi psihologie pozitivă, știința fericirii a fost trasată de Filozofia orientală, pas cu pas. Va propun sa o (re)descoperim impreuna.

Pentru săptămana ceasta va dau o tema de reflectie. Puteti sa o faceti sau nu. Asa fac si la scoala. 🙂 Deosebirea este ca, din cand in cand, la scoala mai intreb: Ati facut temele? Adica doua exercitii la alegere din manual sau de pe net. Cei care au facut primesc o recomenpensa. Ceilalti, nu. Aici toata lumea va fi recompensata, indiferent ca ati facut sau nu temele, recompensa fiind insusi faptul ca, cititind cele cateva randuri, ati reflectat asupra fericirii voastre.

Chiar acum, cand cititi aceste randuri, va rog sa va opiti. Puneti-va intrebarea: Sunt fericit/a? Observati ce raspuns va dati la aceasta intrebare.

In loc sa-i dascaleasca cu invataturile sale, Buddha obisnuia sa-i invite pe cei care il ascultau sa se intrebe: Sunt fericit/a?

Vad in acest gest simplu mai multe avantaje:

1. Invitatie si indemn la Observatia atenta asupra siesi.

2. No Guru danger, adica spalare de creier. In momentul in care cineva v-a facut dependenti de el/ea, apasati butonul Semnal de alarma. Nu aveti nevooie de a urma oriunde, oricand, oricum pe cineva, oricat de frumos, destept, filozof ar fi. Amintiti-va ca primul si cel mai mare Guru este chiar in voi.

3. Vederea atenta, prin experienta directa.

Saptamana asta va invit sa ne uitam, precum Budha, la noi si in noi insine. Sa ne intoarce,m Acasa. sa redevenim intimi cu ceea ce suntem si cine suntem, profund, in minte, trup si suflet.

Haideti sa nu ne mai pierdem timpul si energia cu supozitii despre lume, ci sa incercam sa aflam ce se intampla cu adevarat, experimentand direct.

Image may contain: ocean, sky, outdoor, water and nature

Fericirea nu ne asteapta la punctul terminus. Ea este in fiecare din in pasii atenti pe care ii facem in aceasta calatorie. #DoraDinu #Therapsy

 

 

 

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!