Evenimentele nu ne provoaca sentimente


Buna dimineata, om frumos! 🙂

Sper ca ai dormit bine si esti plin/a de energie! In curand vine toamna si ne vom intoarce la programul Metro, Boulot, Dodo, precum roboteii cu cheita.

O zi obisnuita poate fi plina de evenimente sau intamplari marunte. Fiecare le interpreteaza ïn felul sau. Sa luam cateva situatii simple:

  • Cand sa iesi pe usa, constati ca nu ai cheile. Alergi sa le cauti, dar nu sti unde le-ai pus! Incepe aventura cautatului, cu nervi, stres, furtuna, tunete si traznete!
  • Ai nevoie de stick sa copiezi o informatie, niste poze…dar nu-l gasesti. Te lasi purtat/a de adrenalina si in cateva minute esti un pachet de nervi.
  • Copilul sau sotul te contrariaza, esti obosit/a, nu dormi bine, esti gata sa pleznesti la cea mai mica iritare.
  • Cineva tipa la tine la serviciu sau iti face un repros. Cum nu prea poti riposta, aduni furie si frustrare. Ruminezi toata ziua. Si cand ajungi acasa,  te descarci pe prima persoana cu care poti face asta – cei apropiati, de regula.
  • Etc., etc.

Daca ai trecut sau treci frecvent prin cel putin una din aceste situatii sau altele asemanatoare, ia o pauza de reflectie. Citeste titlul.

Nu Evenimentele in sine ne provoaca sentimente. Ci felul in care reactionam la ele!

Am vazut ieri ca privitul din unghiuri de vedere diferite schimba perspectiva. Asa si cu pierderea cheilor sau a stickului. De ce pentru unii este doar un eveniment minor, in timp ce pentru altii se transforma intr-o furtuna, din care iesim epuizati…?

Sa o luam metodic cu unul din exemplele de mai sus.

Notam evenimentul – pierderea cheilor- de la casa, masina, birou etc. cu A, iar reactia sau consecinta cu B- suparare, nervi, stress. Nu cumva mai exista si o etapa intre cele doua, intermediara? Hai sa o identificam impreuna.

A. Am pierdut cheile/stickul etc.

Sensul pe care il dau sau Interpretarea- ce prost/ proasta/ idiot/idioata sunt! Varianta blanda, caci exista si Sunt nebun/a, Am luat/o razna etc!

B. Reactie: stres, deprimare, frustrare…

Ok. so what?

De ce este important sa constientizam cum interpretam evenimentul? Pentru ca intelegem astfel consecinta in plan emotional.

Sa luam iarasi un exemplu.

Mergi la jobul actual pentru ca ai de semnat niste acte sau de luat niste bani. Esti in concediu- de maternitate sau de odihna. Intalnesti nesuferita si insuportabila sefa, care spune:

Din toamna toti trebuie sa indepliniti cerinta X!

Interpretare:

  1. Are de gand sa ma dea afara. 
  2. Ei, ce sa zica? Doar nu o sa ne spuna sa nu facem nimic! Sunt presiuni si din alte departamente.
  3. Poate ca a avut un eveniment neplacut, o cearta, o discutie, acasa sau la job si acum isi varsa nervii pe noi.

Reactii posibile: Frica. Descurajare. Neliniste. Suparare. sau Optimism. Incredere. Nepasare. dezamagire. etc etc.

Ce arata toate aceste ganduri si reactii, atat de diferite?

Ia o pauza si mediteaza la fiecare din cele 3 reactii. Care din cele 3 puncte de vedere genereaza mai putina suparare?

Sa recunoastem:

Felul in care reactionam ne creeaza realitatea.

Oamenii au inteles asta cu mii de ani in urma, cand nu existau terapeuti sau psihologi. Asa au creat tehnicile de control al mintii din yoga. Cu ajutorul posturilor, respiratiei, meditatiei, repetarii anumitor silabe sau mantre, gesturilor numite mudre etc.

Si daca nu-mi place yoga?

Pana sa ajungi la psiholog, terapeut etc., ajuta-te singur! Incepe prin a constientiza ce anume te determina sa reactionezi astfel si cat de departe poti merge cand pierzi controlul.

Mai vorbim si maine despre echilibrul psihic. Pana atunci, o zi plina de pace si multumire sufleteasca va doresc! <3

Tu cum vrei sa-ti traiesti viata?

Imagini pentru feelings emotions

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!