Despre Siddhis sau drumul spre iluminare


Dragii mei,

In fiecare dintre noi exista o samanta a intuitiei, pierduta in zgmototul si agitatia vietii moderne.  Daca plantezi acea samanta pe un sol fertil, curatit,  s-ar putea ca vocea intuitiei sa fie mai puternica decat a ratiunii.

Cum se intampla asta si de ce?

In yoga, ascutirea intuitiei vine odata cu practica.

Sincera, devotata, fara scop. Holistica, asa cum este yoga: cu meditatie, asane, pranayam, mudre, practica tacerii sau mauna, postul etc.

Drumul pana la trezirea unor  abilitati sau capacitati paranormale sau miracole e lung. Poate fi spectaculos, insa fara de folos, spune Yogananda. Te indeparteaza de la drumul tau spiritual, de la gasirea acelei seminte a Adevarului inlauntrul tau.

Fie ca vrem, fie ca nu, manifestarea acestor ferestre spre adevar vine natural.. Cand m-am intors din India, am trait coincidente prea ciudate ca sa fie doar…coincidente: Stii ce gandeste X despre tine si exact cand vorbeste despre tine. Te gandesti la Y si dai nas in nas cu el/ ea. Stii  fara sa ceri sau sa vrei asta, ca vei auzi X lucru sau te vei intalni cu Y.  Simplu. Natural. adevarat.

Azi dimineata mi-am facut semnul crucii cand am iesit pe usa si am spus, cu inima stransa de ingrijorare: Ajuta-ma Doamne, sa ajung cu bine la scoala. Am facut apoi cativa kilometri pe DN in aproape o ora: accident… Asta mi-a umbrit ziua. De ce? Nu ma pot preface ca nu sunt si eu Ommmmmmmmmmmm!  

Hm…..Am vedenii, becuri in cap, ma iluminez, sunt pe cale devin vreun vraci sau intelept? 🙂 Nu cumva vreau sa-mi parasesc munca la catedra pentru a-mi deschide o firma de tip Mama Omida SA?

Nici vorba! sunt doar pe drumul cautarii de sine.

Cand iti dai ragaz sa asculti vocea dinauntru, cele din afara incep sa taca si fac loc intuitiei. Yoghinii adevarati au cunoscut forta acestor capacitati numite Siddhis.  Dar…nu va amagiti, noi nu traim in acele vremuri. Nu e cazul sa visam ca vom levita: exista metroul si alte mijloace de transport…

Daca sperati ca prin practica yoga sa deveniti samani, vindecatori, ghicitori, vraci, vedete, guru...ati gresit drumul. Nu trece prin salteluta de yoga! Tot Yogananda ne lamureste de ce:

Trezirea spirituala nu se masoara prin puterile exterioare, ci prin adancimea binecuvantarii primite prin meditatie. 

Adevarat graieste Yogananda, cand ne sfatuieste sa nu ne concentram pe dobandirea acestor puteri oculte sau Siddhis:

Drumul spiritual nu e un circ.

Sa avem o seara odihnitoare si binecuvantata!

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!