Blogging, Branding si Marketing au mai multe in comun decat…-ing


Salutare, dragi prieteni!

Iaca a venit vremea, dupa 3 ani si jumatate de tatonari si bajbaiala, sa spun pe sleau Les 4 verites, cum zice francezul.

Oricat ar fi yoga de frumoasa, inaltatoare, asa si pe dincolo, in esenta este…un business. Ca si blogareala.

Cand te arunci la apa in domeniul acesta, ia-ti colac! Esti pregatit pentru asta? Ai abilitati  si cunostinte de antreprenor? Ai cunostintele de baza in marketing si branding? Apuca-te! Daca nu, ori te apuci de… invatat; este o meserie in sine, sa ne intelegem. Ori platesti pe cel care stie sa o faca, si nu cu bani de biscuiti sau buzunar. Realitatea te va aduce pe picioare mai devreme sau mai tarziu.

Ai intrat in industria wellness, draga instructorule de yoga. Daca nu esti antreprenor sau nu ai spiritul de antreprenor, mai bine lasa-te! Risti sa iti pierzi timpul si resursele degeaba…

Predarea yoga din varful unui piedestal, ca un intelept atotstiutor, atotvazator, un fel de Guru ce nu trebuie sa supere pe nimeni, sa fie un sac de calitati morale, fizice si de alt fel, este…un mit.

Mda, frumoasa constatare si uplifting, n-am ce zice, imi poti spune in coltul gurii.

Dupa 3 ani si jumatate de blogareala, in care am inspirat pe unii  sau am suparat pe altii, am dedus ca:

Blogul este un business. Trateaza-l ca atare daca vrei sa existi in blogosfera sau sa-l folosesti ca instrument de creare a unui brand. 

Drumul meu in blogareala a fost destul de sinuos: am scris frenetic, aproape zilnic sau mai rar. Avantajul: bucuria de a scrie si crearea unei comunitati in jurul blogului, interesata nu atat de cine sunt sau fac, cat de ceea ce spun, lucru firesc. Dezavantajul: ore petrecute pe scaun la ceasuri tarzii de noapte pentru a crea cu capul, dar mai ales cu sufletul un continut propriu, original. Reprodus fie irect, à la roumaine, cu copy paste sau mai sosfisticat, cu copierea ideilor: no respect for copyright, no llink, in cel mai bun caz evazivul Am citit  undeva/Am aflat de undeva…

Asa se face ca acum scriu mai putin si mai rar. Pentru ca am ajuns la urmatoarele concluzii:

  • Must have in blogareala: crearea unui brand.

Nu scriem doar de florile cucului, ci pentru a construi un brand consistent. Care spune o poveste, daca asta stii si observi ca atrage interesul, sau aduce informatie utila potentialilor cititori. Blogaritul de dragul povestirii ce-ai facut ieri – asa cum a fost la inceputurile blogului, este departe. in 2007 faceam cursuri in Franta de formare in folosirea blogului la scoala. Absorbita de meseria mea, am uitat ca…blogul poate fi folosit si ca instrument de branding si marketing.

  • Must-have-ul unui blog de succes? Dezoltarea unei relatii cu cititorul!

Cat despre brand, e de preferat sa tatonezi o perioada mai mare decat sa creezi o imagine si sa o schimbi. Aici pot aparea alte piedici:

  • Alege un cuvant original, care sa reprezinte pe termen lung cine esti si ce vrei sa aduci lumii.
  • Mai au si altii acel nume sau acel cuvant in nume.  No way, las-o balta din start.
  • Ideal este ca blogul tau sa marketeze brandul tau. Dupa mai multe invarteli, m-am oprit la brandingul personal cu numele meu scurtat: doradinu.com. Nu pentru a ma ascunde, ci pentru a fi…mai vizibila. 🙂 Cui ii place un nume lung? Mie, nu!

Cele mai tari idei apar cand nu le cauti!

Cautarea pentru The perfect name pentru brandul meu a luat sfarsit…primavara aceasta, in masina, pe drumul catre casa. In stare de mindfulness. 🙂 Asa a aparut generoasa idee Therapsy-U.

You count. I care.

Procesul de felectie pentru a te defini e simplu.

In fond, cine sau ce vreau sa fiu? Psiholog/ Psihoterapeut/Instrctor yoga. Ce vreau sa fac cu asta? Sa ajut oamenii. De ce? Pentru ca am stiut dintotdeauna un lucru clar si sigur:

Menirea mea este sa ajut pe ceilalti sa-si descopere si foloseasca potentialul.

Fiecare poate aduce ceva unic celorlalti. Scopul in viata sau realizarea de sine, sloganul in yoga, este gasirea unicititatii si a ceea ce poti faci cu bucurie, aducand si celorlalti bucurie! Sau, cum am spus dintotdeauna, chiar din prima zi in care am creat acest blog, culcatul seara pe perna cu liniste si implinire. Desigur, asta implica sa fii un etern elev si sa ai curajul sa te avanti, chiar cu pasi mici, intr-un domeniu complet strain, antreprenoriatul. 🙂 Oricat ar fi de lung drumul, am un far, o lumina care ma ghideaza:

Pana la urma, conteaza calatoria, nu rezultatul!

Asa ca mi-am luat inima in dinti si am creat ultimul meu copil, cu care vreau sa plec in aceasta fascinata calatorie. S-ar putea sa merg uneori cu pasi mai mici ori sa ma mai impiedic. Insa nu conteaza Unde ajung, ci Cum.

Mi-am dovedit ca pot, muncind consistent sa devin mai buna, in primul rand ca Om, apoi ca instructor yoga si viitor psiholog. La varsta la care bunicii se intalnesc la o barfa sau tabla in parc, mi-am luat traista la spinare in decembrie 2012. Am plecat in India, inspirand astfel multi tineri instructori yoga. Dupa un master in Franta in anii 1995 si o teza de doctorat originala 100% in mentoring, stiintele educatiei 2013, m-am apucat din nou de invatat la 55 de ani, pentru o noua profesie: aceea de psiholog. Stiu ca drumul e lung dar imi aduce satisfactie si implinire. Iti multumesc ca ai fost in acesti ani alaturi de mine.

Azi am ales sa plec la drum alaturi de ultimul meu copil: Therapsy -U. Pentru ca TU contezi!

Imagini pentru blogging marketing branding

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!