Ai pisică în casă? Copilul tău ar putea dezvolta schizofrenie, spun unele studii

Schizofrenia este o tulburare  psihică  gravă care prezintă simptome precum halucinațiile, gândirea dezorganizată, retragerea din realitate sau comportamentul bizar.  Apare ca urmare a deteriorării premature a creierului. Această deteriorare este de obicei un produs al predispoziției genetice combinate cu stresul, dar poate fi accelerat de boli externe sau de paraziți.
Schizofrenia afectează 1% din populație. Cu toate că mulți oameni sunt predispuși  să dezvolte schizofrenie, nu sunt expuși la stres atat de mult pentru a prezenta simptome. Cum ar putea să influențeze pisicile o afecțiune atât de complicată?
Ei bine, mai multe studii au aratat ca unul dintre paraziții potențial acceleratori ai schiozofreniei poate fi găsit la…prietenii noștri felini. Este vorba de Toxoplasma gondii. T. gondii  este un parazit care traieste in carne cruda si soluri de gradina. Pisicile se infectează  prin consumarea de prada în aer liber și pot să le transmită oamenilor parazitul prin fecale și  gunoi. Concluziile cercetărilor pot fi formulate astfel:
  • Mai mult de jumatate din persoanele depistate cu schizofrenie au crescut alaturi de o pisica.
  • Mai multe studii au confirmat aceste rezultate.
  • Expertii spun ca parazitul Tgondii care provoacă toxoplasmoza găsit la pisici poate fi responsabil.
  • Există o legatura intre Tgondii si schizofrenie.
Să nu uităm însă că riscul de infectare cu T. gondii există și în cazul consumului de legume sau fructe nespălate sau carne insuficient gătită.
Oamenii de știință încă nu sunt siguri. Deși s-au realizat multe studii, rezultatele nu pot fi generalizate.

Consensul actual este că există o corelație definită între deținătorii de pisici și schizofrenie, dar este puțin probabil ca animalele să fie un factor cauzal în dezvoltarea acestei tulburări.

Practic, nu pisicile vor determina ca o persoana să dezvolte schizofrenie. Ceea ce se stie cu certitudine este ca T. gondii găsit la unele pisici poate provoca chisturi care accelerează deteriorarea precoce a creierului. Insa o astfel de deteriorare se poate întâmpla numai la persoanele care sunt predispuse la schizofrenie.

Toxoplasma Gondii este numit si parazitul care controleaza mintea. Despre efectele sale, in curand.

Imagini pentru t gondii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!